Esben Svane - Fjordenhus Sessions #2

Lørdag / 17:30 - 18:15 / Fjordenhus

Esben Svane lærer sig selv at kende på dansksproget debutalbum

Ikke Et Ord er det første album, Esben Svane udgiver på dansk. Han har tidligere delt engelsksprogede udgivelser, men føler med de danske tekster og den
medfølgende proces, at han nu har fundet hjem som sangskriver.

Ikke Et Ord er et konceptalbum, hvor Esben Svane lærer sig selv bedre at kende gennem temaerne ’forfaldet’, ’døden’ og ’kærligheden’.

Sidste år udgav Esben debut-EP’en Du Valgte Mig, der fortalte den turbulente kærlighedshistorie om hans forhold til Ihan Haydar (trommeslager i L.I.G.A) og deres kamp for få hinanden. På Ikke Et Ord optræder de fire sange forskudt af hinanden, men udgør samlet set ’kærligheden’ på konceptalbummet.

Med ’forfaldet’ prøver Esben at opnå bedre selvforståelse, eksempelvis ved at fortælle om den angst og medfølgende selvsabotage, der har fulgt ham det meste af livet.

”Sent i albumprocessen fik jeg konstateret angst og fandt ud af, at jeg har haft det det meste af mit liv. Det var en meget hård, men lærerig proces, som stadig er i gang, og som har kastet lys over en masse ting. Det gav mig noget selvindsigt og gjorde også noget for den del af albummet, der omhandler det personlige forfald.”

Med albummet har Esben også fået et andet forhold til ’døden’, hvilket bl.a. kan høres på titelsinglen, der handler om hans kræftsyge mor.

Generelt rummer dette album et væld af personlige sange, som fortæller Esbens historie præcis som den er: ”Jeg har ikke behov for at tage nogen facade på eller lægge skjul på mine svagheder. Jeg vil hellere være ærlig, og prøve at lære at forstå mig selv bedre.”

Efter debutalbummet udkom d. 25. marts, kvitterede GAFFA med seks stjerner, og skrev bl.a:

“Et sjældent poetisk overskud... Ikke et ord er en plade, som rammer rent og åbner sig mere og mere for hver gennemlytning. Mesterligt.”

Om musikken

Esben Svane er DIY-artist og en one-man-army, når det kommer til at lave musik. Det nye album har han selv skrevet, indspillet og produceret.

Han er inspireret af det ærlige, mørke tekstunivers og de nærværende, filtrerede vokaler hos amerikanske indie-kunstnere som Sufjan Stevens, Perfume Genius og Elliott Smith. Men han har også en kæmpe kærlighed for Brian Wilson og The Beatles – de store stryger- og blæserarrangementer som man eksempelvis hører på ”Pet Sound” og ”Sgt. Pepper”. Og så er han ’vokset op’ med sangskrivere som Teitur, hvilket blot gør ham mere beæret over at have den færøske artist med på sit album.